20 Kilo Afvallen in 2 Maanden: Belachelijk of Toch Mogelijk?

We kregen een paar weken geleden een vraag of het mogelijk was of 20 kilo afvallen in 2 maanden tijd, mogelijk was en of er goede redenen zouden zijn om dat wel of niet te doen.

Nou is het vraagstuk over wel of niet snel afvallen, altijd al eentje geweest met veel haken en ogen, en de meningen erover zijn dan ook behoorlijk verdeeld.

Een van de redenen waarom het vaak ten sterkste wordt afgeraden om meer dan een kilo per week af te vallen, is omdat men bang is dat men die kilo´s er ook weer in vliegende vaart bij zou krijgen. Of omdat het vaak betekent dat je spiermassa verliest in plaats van vet.

3 Tot 6 kilo vet afvallen in maar 10 dagen? Het kan nú echt!

 

Verder zou het zo zijn, dat snel afvallen ongezond is en men niet de juiste voedingsmiddelen binnen zou krijgen, of dat het lichaam in hongerstaking gaat om zichzelf te beschermen en daarom de stofwisseling zodanig verandert, dat het steeds moeilijker wordt om een gezond gewicht te behouden en te verkrijgen.

Maar is dit echter wel waar?

Waarop zijn deze meningen gebaseerd, op welke wetenschappelijke studies? Of zijn het afleidingen van studies die andere dingen onderzochten, en eigenlijk conclusies die niet wetenschappelijk gegrond zijn?

Een studie die op dit punt ingaat en het onderzoekt, is te vinden in bijvoorbeeld: “Does Dieting Make You Fat” door A. Hill.
De uiteindelijke conclusie was niet dat lijnen je zwaar maakt, maar dat het gebruikelijker is dat je gaat diëten als je te zwaar bent. “The most obvious conclusion from this review is not that dieting makes you fat, but that being fat makes you (more likely to) diet.”

en nog belangrijker:
“The assertion that dieting makes you fat fails to recognize that people who success- fully control their weight are often misclassified as non- dieters and that obesity causes dieting rather than vice versa. Most importantly, it underplays the roles of biology and the environment in the determination of weight gain and as barriers to sustained weight loss.”

Of wel in andere woorden, het dieten op zich is niet het probleem en het leidt ook niet tot weer aankomen. Die bewering houdt namelijk geen rekening met al die mensen die wel succesvol en veel zijn afgevallen en dat al jaren erna vast hebben weten te houden.

Maak een vliegende start en val 3 tot 6 kilo vet af!

Punt is, dat alleen een wetenschappelijke studie, met doel het onderzoeken van gevolgen van lange termijn gewichtsverlies hiervoor geschikt zijn, waarin alle verschillende omstandigheden worden gecontroleerd.

Het grootste probleem bij snel gewichtsverlies is echter, HOE men dat gewicht verliest. Het volgen van de zogenaamde crashdieten waarbij men maar 500 calorieën per dag eet, kunnen geweldige resultaten bereiken. Maar als men, zodra men stopt met het dieet, niet de gewoontes verandert die voor het overgewicht hebben gezorgd, is het natuurlijk makkelijk te begrijpen dat men weer net zo snel aan zal komen.

Verder is het belangrijk te kijken naar het totale aantal overgewicht dat men kwijt wil. Als een persoon maar een paar kilo overgewicht heeft, is het vaak moeilijker om die resterende kilo´s kwijt te raken, dan als men het heeft over 20, 30 of zelfs wel meer kilo´s teveel.

Dit komt vooral, omdat afvallen wordt veroorzaakt door een negatieve calorie balans. Zodra je meer calorieën verbrandt dan je naar binnen krijgt, zul je gaan afvallen. Dat is eigenlijk het enige dat wetenschappelijk is bewezen!

Als je heel erg veel kilo´s overgewicht hebt, betekent dat vaak, dat je BMR hoger is. Het kost nou eenmaal meer moeite om alles te doen wat je doet op een dag (eten, slapen, lopen, zitten, bewegen, ademen etc) als je zwaarder bent, dus je verbrandt zo wie zo meer calorieën door gewoon te leven.

Als je basis benodigdheden hoger liggen, is het ook makkelijker om een groot verschil te creëren tussen de calorieën die je binnenkrijgt en de calorieën die je verbruikt!

Terugkerend op de vraag of het mogelijk is om 20 kilo af te vallen in 2 maanden, en hoe dat dan zou moeten, het is inderdaad mogelijk om zoveel en zo snel af te vallen, als je heel veel overgewicht meedraagt.

20 Kilo afvallen in 2 maanden, dat betekent 10 kilo per maand, dus iets meer dan 2 kilo per week. Hiervoor zou je 2000 calorieën per dag meer moeten verbranden dan dat je naar binnen krijgt. Een behoorlijk groot verschil dus, dat eigenlijk alleen bereikt kan worden door een zeer laag calorisch dieet en veel dagelijkse lichaamsbeweging.

Dit soort van extreem afvallen is het best gedaan onder begeleiding van deskundigen, daar het belangrijk is dat al je vitale functies in de gaten worden gehouden en je genoeg micronutrienten binnen krijgen om gezond te blijven, dus genoeg vitamines en mineralen.

Verder is het belangrijk om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk spiermassa verliest, waardoor het eten van een gebalanceerde voeding dus uiterst belangrijk is.

Het allerbelangrijkste punt om in de gaten te houden is echter, dat het niet alleen om de periode gaat waarin je dat gewicht kwijt raakt. Het gaat er juist om, dat je na de afval periode, niet terug valt in je oude gewoontes en dat overgewicht er zo weer aan zit! Je moet namelijk een heel bewust besluit nemen, dat je gewichtsverlies voor altijd is!

Vandaar dat ook wordt aangeraden, om in plaats van zomaar een heleboel calorieën te gaan schrappen en extreem te gaan lijnen om 20 kilo afvallen in 2 maanden mogelijk te maken, juist meer calorieën te gaan verbranden. Sporten is daarom ook zo uiterst belangrijk, en als het je lukt om gedurende de hele dag actiever te worden, zul je op de lange termijn een hogere kans hebben op succes!

Categorie: Afvallen


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/kettlebelloefeningen.org/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399