BMI Berekenen

Je BMI berekenen is erg makkelijk te bewerkstelligen met de onderstaande BMI berekening wijzer. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de formule te gebruiken en met een rekenmachientje aan de slag te gaan, maar als je gewoon je data invult, en op calculate drukt, dan krijg je meteen je BMI te zien:

[swf src=”http://ikwilafvallen.org/wp-content/uploads/2011/09/BMI_calculator_v1.swf” width=600 height=300]You must have Flash to view this file[/swf]

Houdt er rekening mee dat de manier om je BMI berekenen correct uit te voeren verschillend is voor volwassenen en kinderen en de uitkomsten uit de bovenstaande BMI wijzer zijn dan ook alleen correct voor volwassen.

BMI Tabel: Wat is een Gezonde BMI voor Volwassenen?

BMI < 18 Ondergewicht
BMI 18-20 Laag normaal gewicht
BMI 20-25 Normaal gewicht
BMI 25-27 Aanvaardbaar gewicht mits je gezondheid verder ok is
BMI 27-30 Overgewicht
BMI > 30 Overgewicht met gezondheidsrisico’s
BMI > 40 Zeer ernstig overgewicht

Wij willen nogmaals met klem benadrukken dat de bovenstaande BMI informatie ALLEEN geldig is voor volwassenen. Ben je onder de 18 jaar en heb je problemen met je gewicht of denk je dat je te zwaar bent, praat er dan over met je ouders en vraag of zij met jou naar de huisarts kunnen gaan om een goede en gezonde oplossing te vinden. Ga alsjeblieft niet zelf aan de slag met diëten en pillen, je lijf is nog in de groei en het is gewoon niet verstandig zelf maar wat te gaan proberen!

Waarom Moet je Je BMI Berekenen?

Het berekenen van je BMI is belangrijk om te weten of je een gezond gewicht hebt en of je eventueel in een gevaren zone zit zodat je de juiste stappen kunt ondernemen. Je gezondheid kan behoorlijk beinvloedt worden door het verliezen van een paar kilo bij overgewicht en het aankomen van een paar kilo bij ondergewicht.

Het ideale gewicht wordt bekeken per lichaamslengte en geeft het gewicht aan dat het meest ideaal is om een goede gezondheid te behouden.

Middel- Heupomtrek Formule

Naast BMI berekenen is er nog een manier om te controleren of je wel of niet een juist gewicht hebt. Dit wordt gedaan door de middel-heupomtrek formule. Deze formule bekijkt vooral of je wel of niet teveel buikvet hebt. Buikvet kan veel gezondheids problemen veroorzaken omdat het vaak een teken is dat er vet om je organen zit als je teveel buik vet hebt.

De formule is vrij simpel. Je meet je omtrek van je buik op navel hoogte en deelt dat door de omtrek van je heupen. Bij een man moet de uitkomst tussen 0 en 1 liggen, bij een vrouw tussen 0 en 0,8 om een gezonde omtrek te hebben. Alle uitkomsten hoger dan deze getallen geven aan dat je waarschijnlijk te veel vet op je buik hebt en dat moet weg werken door vet af te vallen.

Op het moment dat je merkt dat je een BMI hebt die niet in het gezonde gebied ligt, zul je er goed aan doen om maatregelen te nemen. Vooral als je BMI boven de 35 ligt, doe je er goed aan om je huisarts om hulp te vragen zodat je aan de gang kunt gaan met het aanpassen van je levenstijl en gezonder te gaan eten en wat meer te gaan bewegen.

Let wel, je BMI berekenen is de eerste stap op weg naar een gezond gewicht, maar je zult zelf stappen moeten ondernemen om een gezonde BMI te verkrijgen!