Wat Je Moet Weten Over Je Vetpercentage

Het vetpercentage van je lichaam is een belangrijke indicatie of je al dan niet gezond bent en of je een goed gewicht hebt of te zwaar bent. Het vetpercentage is eigenlijk een veel belangrijkere indicator dan de weegschaal of BMI (Body Mass Index).

Het totale gewicht van je lichaam is een optelsom van het gewicht van je botten, spieren, vocht, organen en natuurlijk vet.

Als je weegschaal zegt dat je bent afgevallen, hoeft dit dus helemaal niet te betekenen dat je vetweefsel verminderd is. In veel gevallen is het namelijk een vermindering van vocht en, als je niet uitkijkt, zelf spierweefsel.

Tegelijkertijd is het zo dat spieren zwaarder zijn dan vet, dus als je vet verliest en meer spierweefsel opbouwt kan het zelfs zijn dat je in gewicht aankomt!

Behoorlijk verwarrend allemaal he?

Het Belang van Spierweefsel

Als je gaat sporten of aan krachttraining doet worden je spieren sterker en soepeler en nemen in omvang en gewicht toe. Je voelt je ook fitter en zit strakker in je vel. Een ander groot voordeel van spierweefsel is dat je lichaam voor het spierweefsel caloriën verbrandt, zelfs als je slaapt! Je stofwisseling is hoger als je gezonde en sterke spieren hebt. Nu snap je dus ook waarom de verhouding vet/spieren in je lichaam zo belangrijk is. Hoe lager je vetpercentage, hoe meer spiermassa je hebt.

Wat is een Gezond Vetpercentage?

Natuurlijk wil je nu graag weten wat een gezond vetpercentage is. Over het algemeen geldt dat een percentage tussen de 15 en 20 % goed is voor mannen en voor vrouwen iets hoger; tussen de 25 en 30%.

Buikomvang

Maar let op: het vetgehalte zegt nog niet alles over de hoeveelheid vet in je buikholte (en dát is nou juist het vet dat gevaarlijk is voor je gezondheid), om dat te weten te komen kun je simpelweg de omvang van je middel meten met een centimeter. Je legt hiervoor de centimeter losjes, maar wel aansluitend om het slankste deel van je middel. In de onderstaande tabel kun je zien wat de omtrek van je middel te betekenen heeft, de cijfers gelden voor volwassenen tussen de 18 en 60 jaar.

Vrouwen

68-80 cm

80-88 cm

meer dan 88 cm

Mannen

74-94 cm

94-102 cm

meer dan 102 cm

Beoordeling

Gezond; houden zo!

Gevarenzone; probeer af te vallen!

Verhoogd risico; afvallen noodzakelijk

 

Is je vetpercentage en je buikomvang aan de hoge kant dan is het dus zaak om af te vallen en tegelijkertijd meer spierweefsel op te bouwen door te sporten en te trainen. Ga dus gezonder eten en meer bewegen om je vetpercentage omlaag te brengen!

Categorie: Vet Verbranden


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/kettlebelloefeningen.org/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399